Chemia żywności
Chemia - studia I stopnia
CHEMIA
| Tok kształcenia | 2023 – 2026 | 
| Specjalność | Chemia żywności | 
| Rodzaj studiów | studia I stopnia, 3-letnie, licencjackie | 
| Forma studiów | stacjonarne | 
| Profil studiów | ogólnoakademicki | 
Na każdym semestrze student powinien uzyskać 30 punktów ECTS z zajęć obligatoryjnych i fakultatywnych (do wyboru)
| SEMESTR 1 | ||||||
| zajęcia | wykład | Ćw. aud. | Ćw. lab. | RAZEM | E/Z | ECTS | 
| Bezpieczeństwo i higiena kształcenia (e-learning; poziom rozszerzony) | 
 | 5 | 
 | 5 | zal | 1 | 
| 30 | 
 | 
 | 30 | E | 3 | |
| Chemia ogólna – wykład | 45 | 
 | 
 | 45 | E | 4 | 
| Chemia ogólna – ćwiczenia audytoryjne | 
 | 45 | 
 | 45 | Z | 2 | 
| Chemia ogólna – laboratoria | 
 | 
 | 30 | 30 | Z | 2 | 
| Matematyka – wykład | 30 | 
 | 
 | 30 | E | 3 | 
| Matematyka – ćwiczenia audytoryjne | 
 | 60 | 
 | 60 | Z | 5 | 
| 15 | 
 | 
 | 15 | Z | 2 | |
| 15 | 
 | 
 | 15 | Z | 2 | |
| 15 | 
 | 
 | 15 | Z | 1 | |
| Fizyka – wykład | 30 | 
 | 
 | 30 | E | 3 | 
| Fizyka – ćwiczenia audytoryjne | 
 | 30 | 
 | 30 | Z | 2 | 
| SEMESTR 1 | 180 | 140 | 30 | 350 | 4 | 30 | 
Na pierwszym semestrze studenci realizują obowiązkowe szkolenie biblioteczne
| SEMESTR 2 | ||||||
| zajęcia | wykład | Ćw. aud. | Ćw. lab. | RAZEM | E/Z | ECTS | 
| Chemia nieorganiczna – wykład | 30 | 
 | 
 | 30 | E | 3 | 
| Chemia nieorganiczna – ćwiczenia audytoryjne | 
 | 15 | 
 | 15 | Z | 2 | 
| Chemia nieorganiczna – laboratoria | 
 | 
 | 30 | 30 | Z | 3 | 
| Chemia kwantowa – wykład | 30 | 
 | 
 | 30 | E | 3 | 
| Chemia kwantowa – ćwiczenia audytoryjne | 
 | 30 | 
 | 30 | Z | 2 | 
| Chemia organiczna I – wykład | 30 | 
 | 
 | 30 | E | 4 | 
| Chemia organiczna I – ćwiczenia audytoryjne | 
 | 30 | 
 | 30 | Z | 3 | 
| Technologia informacyjna (e-learning) | 
 | 
 | 30 | 30 | Z | 2 | 
| 30 | 
 | 
 | 30 | Z | 2 | |
| Statystyka i chemometria w analityce chemicznej – ćwiczenia audytoryjne | 
 | 15 | 
 | 15 | Z | 2 | 
| Statystyka i chemometria w analityce chemicznej – laboratoria | 
 | 
 | 15 | 15 | Z | 2 | 
| 30 | 
 | 
 | 30 | Z | 2 | |
| Wychowanie fizyczne I | 
 | 30 | 
 | 30 | zal | 0 | 
| SEMESTR 2 | 150 | 120 | 75 | 345 | 3 | 30 | 
| ROK I | 330 | 260 | 105 | 695 | 7 | 60 | 
| SEMESTR 3 | ||||||
| zajęcia | wykład | Ćw. aud. | Ćw. lab. | RAZEM | E/Z | ECTS | 
| Chemia analityczna – wykład | 30 | 
 | 
 | 30 | E | 3 | 
| Chemia analityczna – ćwiczenia audytoryjne | 
 | 30 | 
 | 30 | Z | 3 | 
| Chemia analityczna – laboratoria | 
 | 
 | 45 | 45 | Z | 3 | 
| Chemia organiczna II – wykład | 30 | 
 | 
 | 30 | E | 3 | 
| Chemia organiczna II – ćwiczenia audytoryjne | 
 | 30 | 
 | 30 | Z | 2 | 
| Chemia organiczna II – laboratoria | 
 | 
 | 90 | 90 | Z | 6 | 
| 30 | 
 | 
 | 30 | Z | 2 | |
| 30 | 
 | 
 | 30 | Z | 2 | |
| Język obcy I | 
 | 60 | 
 | 60 | Z | 4 | 
| Wychowanie fizyczne II | 
 | 30 | 
 | 30 | zal | 0 | 
| Zajęcia do wyboru | 30 | 30 | Z | 2 | ||
| SEMESTR 3 | 150 | 150 | 135 | 435 | 2 | 30 | 
| SEMESTR 4 | ||||||
| zajęcia | wykład | Ćw. aud. | Ćw. lab. | RAZEM | E/Z | ECTS | 
| Chemia fizyczna – wykład | 30 | 
 | 
 | 30 | E | 3 | 
| Chemia fizyczna – ćwiczenia audytoryjne | 
 | 30 | 
 | 30 | Z | 2 | 
| Chemia fizyczna – laboratoria | 
 | 
 | 45 | 45 | Z | 3 | 
| Biochemia – wykład | 30 | 
 | 
 | 30 | E | 3 | 
| Biochemia – ćwiczenia audytoryjne | 
 | 15 | 
 | 15 | Z | 1 | 
| Biochemia – laboratoria | 
 | 
 | 15 | 15 | Z | 1 | 
| Chemia żywności – wykład | 30 | 
 | 
 | 30 | E | 3 | 
| Chemia żywności – laboratoria | 
 | 
 | 45 | 45 | Z | 3 | 
| 30 | 
 | 
 | 30 | Z | 2 | |
| 15 | 
 | 
 | 15 | Z | 1 | |
| Język obcy II | 
 | 60 | 
 | 60 | Z | 3 | 
| Język obcy – egzamin | 
 | 
 | 
 | 
 | E | 1 | 
| Zajęcia do wyboru | 60 | 60 | Z | 4 | ||
| SEMESTR 4 | 195 | 105 | 105 | 405 | 4 | 30 | 
| ROK II | 345 | 255 | 240 | 840 | 6 | 60 | 
W przerwie wakacyjnej między 4 i 5 semestrem studenci realizują praktykę zawodową
| SEMESTR 5 | ||||||
| zajęcia | wykład | Ćw. aud. | Ćw. lab. | RAZEM | E/Z | ECTS | 
| Spektroskopia chemiczna – wykład | 15 | 
 | 
 | 15 | E | 2 | 
| Spektroskopia chemiczna – ćwiczenia audytoryjne | 
 | 30 | 
 | 30 | Z | 2 | 
| 15 | 
 | 
 | 15 | Z | 1 | |
| 30 | 
 | 
 | 30 | E | 2 | |
| 15 | 
 | 
 | 15 | Z | 1 | |
| Analiza żywności – wykład | 30 | 
 | 
 | 30 | E | 2 | 
| Analiza żywności – laboratoria | 
 | 
 | 45 | 45 | Z | 3 | 
| Chemia środowiska – wykład | 30 | 
 | 
 | 30 | Z | 2 | 
| Chemia środowiska – laboratoria | 
 | 
 | 30 | 30 | Z | 1 | 
| Mikrobiologia – wykład | 30 | 
 | 
 | 30 | E | 3 | 
| Mikrobiologia – laboratoria | 
 | 
 | 30 | 30 | Z | 2 | 
| 15 | 
 | 
 | 15 | Z | 1 | |
| Radiochemia żywności i ochrona radiologiczna –laboratoria | 
 | 
 | 30 | 30 | Z | 1 | 
| Podstawy enzymologii – wykład | 30 | 
 | 
 | 30 | Z | 2 | 
| Podstawy enzymologii – laboratoria | 
 | 
 | 30 | 30 | Z | 2 | 
| 
 | 15 | 
 | 15 | Z | 1 | |
| Zajęcia do wyboru | 30 | 30 | Z | 2 | ||
| SEMESTR 5 | 240 | 45 | 165 | 450 | 4 | 30 | 
| SEMESTR 6 | ||||||
| zajęcia | wykład | Ćw. aud. | Ćw. lab. | RAZEM | E/Z | ECTS | 
| Technologia chemiczna – wykład | 30 | 
 | 
 | 30 | E | 3 | 
| Technologia chemiczna – laboratoria | 
 | 
 | 30 | 30 | Z | 2 | 
| Biotechnologia żywności – wykład | 15 | 
 | 
 | 15 | E | 2 | 
| Biotechnologia żywności – laboratoria | 
 | 
 | 30 | 30 | Z | 2 | 
| 15 | 
 | 
 | 15 | Z | 1 | |
| 
 | 
 | 60 | 60 | Z | 4 | |
| 
 | 30 | 
 | 30 | Z | 3 | |
| Wykład dyplomowy* | 30 | 
 | 
 | 30 | Z | 2 | 
| zal | 6 | |||||
| Egzamin dyplomowy | E | 2 | ||||
| Zajęcia do wyboru | 15 | 15 | Z | 1 | ||
| Zajęcia do wyboru anglojęzyczne | 15 | 15 | Z | 2 | ||
| SEMESTR 6 | 120 | 30 | 120 | 270 | 3 | 30 | 
| ROK III | 360 | 75 | 285 | 720 | 7 | 60 | 
*zajęcia prowadzone w wybranej Katedrze/Zakładzie, w którym student wykonuje pracę/projekt dyplomową/y
Studia I stopnia kończą się egzaminem dyplomowym i uzyskaniem tytułu zawodowego licencjata.